drottning Alexandrine Bridge

IMG_9858-650

Danmarks vackraste bro har kallats, Mønbroen eller som den officiellt heter, drottning Alexandrine Bridge, som skulle styra trafiken över Ulvsund mellan Själland och Jylland. Bron är en klassisk bågbro, med bågar över och under jord. Mannen bakom detta mästerverk är en bro professor vid namn Anker Engelund och var i 40-årsåldern, under 50- och 60-talet låg han bakom ett antal av de mest kända vägbroar.

Danmarks vackraste vägbro
Bron över Ulvsund är en av Danmarks mest särpräglade broar, med sina många valv visas med ett unikt och dynamiskt utseende. Den stora båge över passagen span i mitten är 127.5 meter bred, och hela bron mellan Själland och Jylland är 746 meter lång.

Önskan om en bro mellan Själland och Jylland tog fart i början av 30-talet, lokal Moen beslutat att arbeta för en fast förbindelse mellan Mon och Själland. År 1938 gav den dåvarande ministeriet för offentliga arbeten och kvalitetsstämpel för projektet, och följande år påbörjades arbetet. Och trots den tyska ockupationen av Danmark 1940, fortskrider allt enligt plan trotts kriget, och under våren 1943 kunde Bridge öppnades för trafik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: