Vågbrytare

IMG_9291-650

Jag funderar över vad som är snyggast på bild, mjölkigt vatten tagen på lång slutartid eller vatten med kort slutartid som visar hur verkligheten ser ut. Jag föredrar kort slutartid för jag tycker att vattnet visar den kraft som den verkligen har. Mjölkigt vatten visar ett snällt, mjukt och lent intryck vilket inte visar någon kraft alls men visar ändock rörelse. Tyck och smak är säkert olika eller är det en trend att vatten ska visas mjölkigt? Vore kul att få lite synpunkter på detta tema….!!!

6 tankar om “Vågbrytare

 1. Jag tycker som du att sidenlent strömmande vatten inte visar verkligheten utan ger nån sorts romantiserad bild. En trend är det och sånt sprider sig snabbt, hoppas att den är övergående. Jag gillar ruffheten hos vatten i forsar och bäckar, kraften, sprudlet och ostyrigheten.

  • Där har du ordet – romantiskt – det tycker jag passar in på ” mjölkiga ” bilder. Jag experimenterade mycket nu när jag var i Skagen. Starka vågor ger mera stänk om jag gjorde mina bilder med kort slutartid.
   Det viktigaste är att veta vad jag vill förmedla / säga med bilden..!!

 2. Jag tycker att det är lite beroende på vilken bild och vad man vill visa/säga med bilden, men tror samtidigt att det just nu är ganska på med långslutar tid. Tycker att din bild har en perfekt slutartid till det du försöker att förmedla. Vattnet förmedlar både rörelse och styrka.

  /Erik

  • Hej Erik! Du har en klok tanke om att det är beroende på vad jag vill förmedla/säga med bilden. Det tycker jag är viktigare än att göra som alla andra eller göra det som någon oskriven regel säger.

 3. Jag tycker att alldeles för många reflexmässigt tar vattenbilder med mycket lång slutartid. Den bilden du visar tycker jag absolut inte hade fungerat med utsmetat vatten. Stenarna och med smala piren andas utsatthet och då kan man inte förta detta med lugnt vatten. Tycker det är få motiv som vinner på helt mjölklent vatten, men det finns. Så kontentan av detta är (naturligtvis) att det beror på, men oftast vinner bilderna på att man ser att vattnet rör sig!

  • Det är klart att tekniken på bilden ska anpassas efter motivet och jag är lite allergisk emot att många fotografer gör som alla andra och inte tänker på bildens innehåll. Så jag håller med dig fullt ut…!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: