Hög fallhöjd

IMG_9632-650

Efter min Skagen vecka så fortsatte jag ner till Möns Klint. Mön är en ö på 240 kvadrat-kilometer  som ligger strax sydost om Själland. Ön är mest känd för sin natursköna Klint, där kritvita klippor stupar brant ner i havet. Klinten tar nästan andan ur en. När man står på toppen av Möns klint befinner man sig 128 meter över havet. Hela Danmark är uppbyggt på ett kritfundament och på Möns klint blir det tydligt vilka krafter som har skapat landet. Vid Geocentret finns möjligheter att ta sig ner till stranden via en trappa och det var klart jag var tvungen att ta den utmaningen och känslan att stå på den smala stranden och se upp på denna mäktiga naturvägg var en märklig känsla, man är inte så stor som människa när man står inför detta naturfenomen…!!

Vad är speciellt med geologin på Möns klint och vad har format platsen?
– Geologin på Möns klint är enastående. For 70 miljoner år sedan täcktes hela Nordvästeuropa av ett tropisk hav. I havet fanns ett otroligt rikt djurliv med hajar, sjöborrar, musslor, bläckfiskar och många olika svampar. Längst ner i näringskedjan fanns den mikroskopiska Coccolith-algen. Algen hade ett kalkskal som sjönk till botten när algen dog. Efter flera miljoner år hårdnade kalkplattorna och blev krita. De senaste 1,5 miljoner år har flera istider påverkat det område som i dag är Danmark. För 12.000 år seden vände den sista glaciären upp Möns Klint så att det som varit havsbotten blev en lodrät vägg. Man kan kalla hela området för en gammal kyrkogård med rester av 70 miljoner år gammalt liv. Havet äter nu långsamt upp klinten och i genomsnitt försvinner ca 20-40 cm varje år. Det innebär att hela området kommer att ha försvunnit ner i havet om ca 10.000.

2 tankar om “Hög fallhöjd

    • Tack Christina..!! Det var lite svårt att fota uppifrån det var en hel del träd ända fram, jag tror inte det hade blivit något annat än vatten då… Även om jag stannade och tog lite bilder på vägen ner, det var en bit att gå trapporna gick inte rakt ner precis… 128 meter stup vid trapporna, det var rätt häftigt……!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: