Unik natur

0Q1A2541-T-700

Tännforsen är ett vattenfall beläget i Åre kommun i västra Jämtland. Fallet är Sveriges största, med en total fallhöjd på 38 meter varav lodrät fallhöjd är 32 meter. Tillsammans med bredden på 60 meter ger detta en lodrät fallyta på 1920 kvadratmeter.

Mängden vatten som forsar fram varierar kraftigt mellan årstiderna. Ett normalt år når vattenflödet sin toppnivå under andra halvan av maj, då 200-400 kubikmeter vatten forsar över fallets nacke varje sekund. Minst är det mellan december och februari, då Tännforsen istället täcks av en isskrud. Det största vattenflöde som uppmätts under 1900-talet är över 800 kubikmeter per sekund. Det var under vårfloden 1995. Fallet utgör en del av Indalsälven och förbinder sjöarna Tännsjön (ovan fallet) och Östra Noren (nedan fallet).

Området kring Tännforsen har en för länet ovanlig natur. Det är i huvudsak tack vare den höga och jämna luftfuktigheten Tännforsen ger, som gör att man kan hitta så exklusiva växt- och djurarter här. De två viktigaste grupperna är lavar och mossor, men även en grupp kortvingar (en typ av skalbaggar) är specifikt knutna hit. Här kan man hitta organismer vars närmaste släktingar man normalt hittar i trakter med jämn temperatur, speciellt i oceaniska områden och i tropikerna. En grupp av oceaniska lavar som finns vid Tännforsen bildar ett växtsamhälle som kallas ”Lunglavsamhället”. Det säregna är att här finns detta lavsamhälle inte bara på lövträd, som är det normala, utan även på granar. Dessa växtsamhällen gick tidigare att hitta bland annat i Uppland och i Värmland, men på grund av föroreningar och avverkningar återfinns de idag endast intill vattenfall i västra Jämtland, där Tännforsen är ett av dem. Inom området har man funnit 21 rödlistade trädlevande lavar och hela området är en naturtyp som är hotad i hela Europa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: